ŠE MESEC DNI DO BANKA KOPER 2. ISTRSKEGA MARATONA – KAKO SE NANJ PRIPRAVLJAMO 3ŠPORTniki

11.03.2015

Prav vsi se veselimo toplejših in bolj sončnih dni, še nekoliko bolj težko pa jih običajno pričakujejo tekači. In s pomladnimi meseci pridejo, poleg zvončkov in trobentic, tudi takšne in drugačne tekaške prireditve. Na obali je največja in najbolj vidna prireditev Istrski maraton, ki bo, sedaj že drugo leto, tekačem na ogled postavil najlepše kotičke slovenskega primorja.
V športnem društvu 3ŠPORT smo letos prevzeli vodenje tekaških priprav na BANKA KOPER 2. Istrski maraton. Naša odlična vaditelja teka in tudi sama zelo uspešna tekača in triatlonca, Ana in Rok, sta pod svoje okrilje vzela približno 20 tekačev, ki jih vse od začetka januarja pripravljata na ta čudovit tekaški dogodek. Z raznolikimi treningi, 2-krat tedensko razbijata monotonost teka ter tekače pozitivno spodbujata in z njimi delita svoje izkušnje.


ana_rok7
izola tek

Pa ne samo odrasli, tudi otroci se v 3ŠPORTu pripravljajo na Istrski maraton. Kar šest je takšnih, ki se bodo prvič spopadli z 10ko. Vsako sredo, skupaj z vaditeljico Tanjo, pridno tečejo na Bonifiki, 1-krat tedensko pa še v telovadnici opravijo uro splošne vadbe, kjer se urijo na različih poligonih, krepijo telo z vajami za moč in klepetajo o tekaškem dogodku, ki ga že težko pričakujejo.


slavnik1
ogrevanje

Tekači v 3ŠPORTovi pripravljalnici so si med seboj različni, kot sta si različna dan in noč. Nekateri so bolj, drugi manj hitri. Nekateri bi radi bili še hitrejši, drugi bi radi tekli dlje. Nekateri si želijo izboljšati svoj rezultat, drugi želijo le brez težav zaključiti zadano razdaljo. A najpomembnejše je, da vsi tečejo z veseljem. Ker če do tedaj veselja do teka še niso imeli, ga sedaj gotovo imajo. Ne verjamete? Potem obvezno preberite, kako so na vprašanja o teku in BANKA KOPER 2. Istrskem maratonu odgovarjali naši trije tekači – Karen, Erika in Goran.
Goran se nam je pridružil januarja, Erika je članica 3ŠPORTa že od septembra, 15-letna Karen je začela s tekom julija. Trije tekači, s popolnoma različnim načinom življenja, a z eno skupno ljubeznijo – ljubeznijo do gibanja in teka. In kaj o teku pravijo sami?!Koliko časa že tečete?


Karen: 7 mesecev.


Erika: Tečem že kar nekaj let, vendar včasih to ni bil reden tek. Približno 3 leta tečem vsaj 2x tedensko, s tem da sem do letošnjega leta zimske mesece skoraj vedno izpustila. Od lanskega septembra ne izpuščam niti več hladnih dni, saj je takrat tek najtoplejši del dneva.


Goran: Aktivno tečem približno pol leta od tega dva dobra meseca pod strokovnim vodstvom.Zakaj tečete?


Karen: Ker so me vaditelji na plavanju vprašali če bi poskusila in sem želela ugotoviti, če mi bo všeč.


Erika: Tečem zato, ker v teku uživam. Razen takrat ko nas Rok in Ana preveč mučita :P. Med tekom se mi glava spočije, napetosti izginejo, prav tako pa če me mučijo kakšni problemi, so ob koncu teka pozabljeni. Vedno postanem dobre volje.


Goran: Tečem, ker me osrečuje, ker se počutim bolje, ker naredim nekaj za svoje telo in dušo. Pred časom sem resno zbolel in s tekom sem našel pot do ozdravitve.Zakaj ste se vključili v tekaško skupino 3ŠPORTa?


Karen: Vaditelji so mi predlagali, jaz pa sem se strinjala.


Erika: V tekaško skupino sem se vključila ker me je maltretirala Tanja 🙂 V tekaško skupino sem se vključila, ker sem se naveličala tečt sama. Zanimalo me je tudi, kako poteka vodena tekaška vadba in kakšna je sploh razlika od tega, če tečeš sam. Slišala sem, da je družba dobra in to je bila samo še pika na i da grem. Zdaj hodim na treninge redno in mi sploh ne pade na pamet, da kdaj nebi šla.


Goran: S tekom sem se v preteklosti že malenkost ukvarjal, vendar sem zaradi napačnega pristopa delal več škode kot koristi. Prijateljica mi je svetovala 3ŠPORT, ki ima več kot odlične reference na tem področju in na srečo so prav takrat začele priprave.Katero razdaljo boste premagali na BK2IM? Zakaj ste izbrali to razdaljo?


Karen: 10 km … mogoče drugo leto, ko bom več trenirala, pa več.


Erika: Na BK2IM bom tekla 21km, ker mi bo to izziv. Sodelavka mi je rekla, da mi bo zapela himno: “Wosu” 🙂


Goran: Grem na 21 km. Izbral sem 21 km, ker želim postopoma napredovat in počasi povečevat razdalje. Želim si, da bi tek bil način življenja in kot tak tudi zdrav.Kaj pričakujete od BK2IM?


Karen: Da se bomo imeli lepo (kot vedno).


Erika: Pričakujem, da bom IM odtekla brez težav in da bom lahko naslednji dan vstala iz postelje in šla v službo:D


Goran: Pričakujem odlično organizacijo, pozitivno vzdušje in nepozabno izkušnjo.Koliko tekaških ali drugih tekmovanj imate za sabo?


Karen: Ljubljanski maraton, Triatlon za pokal Istre, Akvatlon OŠ, druga šolska tekmovanja.


Erika: Do sedaj nisem tekla še na nobenem tekmovanju


Goran: Do sedaj sem bil na dveh tekaških tekmovanjih in sicer na Brtonigla adventure run (25 km) in Kokoš trail (15 km). Sem tudi aktiven jadralec in za seboj imam številne regate v Sloveniji in tujini (vse regate za pokal Slovenije, državno prvenstvo, rolex middle sea race, Viška regata, Barcolana……).S katerimi športi se še ukvarjate?


Karen: Sedaj poleg teka tudi plavam, prej sem trenirala gimnastiko, ples in sinhrono plavanje.


Erika: Kdaj pa kdaj tudi rolam, smučam in hodim v hribe


Goran: Poleg teka sem tudi aktiven jadralec. V otroštvu sem bil aktiven tekmovalec v Judu, vendar sem zaradi resnejše poškodbe judo opustil.Vas kdaj mine želja po teku? Se vam ne ljubi opraviti treninga? Zakaj?


Karen: Ne. Ful sem zadovoljna s treningi in z vaditelji.


Erika: Trenutno me želja po teku še ni minila, na trening grem rada, vsi tudi kar napredujemo, družba je dobra in vedno gremo nasmejani domov.


Goran: tako kot vsak začetek, je tudi tekaški začetek bil naporen (bolečine, utrujenost ipd), vendar je tudi to minilo. Zaenkrat je volja še zelo velika in nima težav z udeležbo na treningih. Prijetna družba in prvi rezultati so samo še dodatna motivacija.Kaj bi sporočili sotekačem na BK2IM?


Karen: Uživajte in imejte se lepo.


Erika: Naj vidi Avdić, da se med tekom smejimo 🙂


Goran: Tecite, ker tek je zdravje, dobro počutje in odlično zdravilo za marsikatero bolezen 🙂 Naj bo tek zdrav in tecite toliko , da boste v teku uživali. Sam sem pred leti pretiraval in zaradi tega je istočasno rastel tudi odpor zaradi poškodb in neprijetnega počutja.Kaj bi sporočili tistim, ki še ne tečejo?


Karen: Poskusite, mogoče boste ugotovili, da vam je všeč!


Erika: Greš prvič, greš drugič, greš tretjič… padeš not… in pol si not 🙂


Goran: Naredite prvi korak in vstanite iz kavča. Pridružite se vodeni vadbi teka, da boste pravilno, s pravilnim pristopom začeli čutiti prve blagodejne učinke teka. Vsak začetek je težek (tudi shodit je bilo težko, naučiti voziti avto, ipd), vendar boste kmalu napredovali in videli da se je splačalo. Vse več ljudi teče in vse več jih je “zasvojenih” s tekom in to je lahko samo še en dokaz, da je to prava izbira. Za konec bi še citiral nekaj besed legendarnega Nejca Zaplotnika ” Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi”. Jaz sem svojo pot našel v teku in ji s slehernim tekaškim korakom sledim!


Kot pravijo naši tekači: POSKUSITE TUDI SAMI, MORDA VAM POSTANE VŠEČ … USPELO VAM BO ZAGOTOVO!Tanja Jerina

ŠD 3ŠPORT


KONTAKT 
Naslov:  Športno društvo 3Šport, Piranska cesta 6, 6000 Koper
E-pošta: info@sd3sport.com
Davčna številka: 92140777
IBAN: SI56 1010 0004 5433 340