NEKAJ O ŠPORTNI REKREACIJI, TEKU IN ZDRAVI VADBI

Redna telesna vadba je v svetu, ki mu vladata hiter tempo življenja in stres, pogosto najboljše zdravilo. Dokazano je, da prispeva k boljšemu počutju, zmanjšuje negativne posledice stresa in napetosti ter krepi naš imunski sistem. Zadnja priporočila na področju varovanja in krepitve zdravja navajajo, da bi morali biti telesno aktivni petkrat tedensko po eno uro.
V poplavi številnih vadb in oblik športnih dejavnosti se zdi skoraj nemogoče, da bi takoj izbrali tisto pravo, ki nam bo pisana na kožo. Kako torej izbrati takšno vadbo, ki nam bo v veselje, dovolj velik izziv, a obenem primerna za nas in naše sposobnosti?Glede na to, da je športna rekreacija naša prostočasna dejavnost, je izbira najpogosteje odvisna od tega, kaj radi počnemo. Pogosto pa jo pogojujejo tudi razpoložljiva finančna sredstva, čas, ki ga imamo na razpolago in znanje.Številne raziskave kažejo, da Slovenci na splošno najraje izbiramo dejavnosti aerobnega značaja kot so hoja, tek, kolesarjenje in planinarjenje, ki so cenovno dostopne in s katerimi se lahko ukvarjamo v neposredni bližini doma skozi celo leto do pozne starosti.Ne glede na to, ali se odločimo za tek, vadbo v naravi ali obisk vodene vadbe, je morda najpomembnejše, da izberemo naši telesni pripravljenosti primerno športno vadbo. Športna vadba, ki je prezahtevna za našo telesno pripravljenost, predstavlja velik stres za naše telo. Ključ do zadovoljstva v športni rekreaciji je prav v izbiri dejavnosti, v kateri uživamo in je prilagojena tako našim željam kot sposobnostim. Če dalj časa nismo bili telesno aktivni, moramo biti pri izbiri vadbe še toliko bolj previdni.Prav želja po čim hitrejšem doseganju rezultatov – pa naj je to izguba odvečnih kilogramov ali boljši športni dosežek, je najpogostejša napaka mnogih (začetnikov). Ne glede na »hitre rešitve«, ki nam jih ponuja okolje, se moramo zavedati, da je vsaka sprememba proces, ki terja svoj čas.Za spremembo moramo najprej sprejeti trdno odločitev in se je držati. Z ustrezno motivacijo ter realno postavljenim ciljem ne bi smelo biti pretežko. Drži pa, da so vsake spremembe najtežje prav na začetku. Da neka dejavnost postane naša navada, jo je potrebno ponavljati najmanj tri tedne. To pa od nas zahteva določeno vztrajnost in disciplino.Pogosto na težavo naletimo tudi v prepričanju, da si znamo sami programirati vadbo, potem pa smo začudeni in nemotivirani za vztrajanje pri njej, ker ne dosežemo zastavljenih ciljev. Veliko bolje se je posvetovati z ustreznim strokovnjakom ali vaditeljem oziroma se pridružiti skupinski vadbi, kjer se naučimo pravilnega izvajanja vaj in tehnike. Obenem pa vadba v skupini zagotavlja tudi določen motivacijski in socialni moment.Kaj je torej lahko rešitev? Izberimo tisto, kar radi počnemo, pozanimajmo se o pravi tehniki in ne pričakujmo sprememb čez noč.

V ŠD 3šport se nam lahko pridružite na skupinski vadbi teka, plavanja in funkcionalne vadbe.Tistim, ki se po dolgem času odločate, da bi s telovadbo začeli znova, ste bili poškodovani ali preprosto do sedaj še niste poskusili z nobeno vadbo, predlagamo, da poskusite z Zdravo vadbo. Gre za začetnikom prilagojen program funkcionalne vadbe – vadbe gibalnih vzorcev. Z vajami torej krepimo tiste gibe, ki jih potrebujemo v vsakdanjem življenju za normalno funkcioniranje. V manjši skupini boste pod budnim očesom vaditeljice postopoma osvojili pravilne gibe in pridobili na moči. Več o Zdravi vadbi.Ljubitelji teka, rekreativni tekači in tisti, ki se s tekom šele spoznavate, se lahko odločite za vodene tekaške treninge. Ne glede na to, ali je vaš cilj preteči prvi maraton, izboljšati tehniko teka ali zgolj uživati v tekaški družbi, je nekaj znanja o tem, kako čim bolj ekonomično in pravilno teci, vedno dobrodošlo. In ker tek ni zgolj sestavljanje korakov, tekaški trening pogosto vključuje tudi kak počep, skleco in dobro raztegovanje. Več o teku.Čeprav plavanje pogosto povezujemo zgolj s poletjem, je lahko eden boljših načinov, kako aktivno preživeti celo leto. S plavanjem namreč izboljšujemo vzdržljivost in moč, obenem pa je lahko tudi sprostitev ali regeneracija po vsakodnevnih (športnih) aktivnostih.


– Več o plavanju– Teku– Zdrava vadba


KONTAKT 
Naslov:  Športno društvo 3Šport, Piranska cesta 6, 6000 Koper
E-pošta: info@sd3sport.com
Davčna številka: 92140777
IBAN: SI56 1010 0004 5433 340