Dobro jutro 8. oddaja

Pred največjim športno rekreativnim dogodkom na slovenski obali smo razmišljale o tem, kakšen predlog bi lahko ponudile tekačem, ki se želijo pred tako pomembnim dogodkom kot je udeležba na maratonu, vsaj malo sprostiti. V aprilski oddaji Dobro jutro smo tako predstavile vaje za sprostitev. Ključ leži v povezovanju nežnih, počasnejših gibov z dihanjem. Ko namreč pozornost prenesemo na telo in dihanje, hitreje umirimo misli in se sprostimo. Tovrstne vaje lahko naredimo vsakič, ko v telesu čutimo napetost, tudi pred maratonom.

  1. vaja

Začnemo v osnovnem položaju – stojimo sproščeno v širini ramen. Z vdihom odročimo in roke iztegnemo za glavo, ob izdihu prepletemo prste. Vdihnemo in roke iztegnemo nad glavo. Sprostimo preplet prstov in se med izdihom spustimo v predklon. Prste ponovno prepletemo in se ob vdihu  počasi dvignemo ter roke iztegnemo nad glavo. Z izdihom roke spustimo ob telo in se vrnemo v osnovni položaj. Ponovimo še dvakrat.

  1. vaja

Roke položimo v boke. Vdihnemo in se z izdihom spustimo v predklon. Pustimo, da nas teža glave in rok potiska navzdol. Zadržimo položaj in objamemo komolce ter kar se da sproščeno dihamo. Položaj zadržimo nekje 20-30s. Nato vdihnemo in se počasi vzravnamo.

  1. vaja

Roke položimo v položaj molitve pred prsni koš. Poravnamo držo, tako da je medenica v nevtralnem položaju, vrat v podaljšku hrbtenice in naš pogled usmerjen naravnost. Z vdihom roke iztegnemo pred seboj in nato vstran. Čim bolj odpremo prsni koš, lopatice potisnemo skupaj. Zadržimo za trenutek in nato ob izdihu roke vrnemo v začetni položaj. Vajo trikrat ponovimo.Oblačila in obutev: Salming, Itak šport d.o.o.IDEJA ZA PRED – MARATONSKI ZAJTRK:

  • 1 banana
  • 4 jagode
  • 4 žlice kosmičev
  • 3 žlice puste skute
  • 1 žlica zdrobljenih  lešnikov
  • tekoči jogurt
  • žlička medu, po želji

Banano in jagode zrežemo na manjše koščke. Vse sestavine zmešamo skupaj in počakamo približno minuto, da se kosmiči rahlo prepojijo z jogurtom. Pa dober tek!


KONTAKT 
Naslov:  Športno društvo 3Šport, Piranska cesta 6, 6000 Koper
E-pošta: info@sd3sport.com
Davčna številka: 92140777
IBAN: SI56 1010 0004 5433 340